Manjše občine med aktivnejšimi na področju učinkovite rabe energije

Cilje, ki si jih je zadala EU (20-20-20 do leta 2020) lahko dosežemo le z aktivnim sodelovanjem občin. Na včerajšnjem posvetu v Centru za energetsko učinkovitost (CER), ki ga je organizirala Energetika.NET, je beseda tekla o primerih dobre prakse v slovenskih občinah, mednarodnih projektih, Rajko Leban iz energetske agencije GOLEA pa je prepričan, da bodo le aktivne občine dosegle cilje.

Zelena razvojna pot Občine Šentrupert

Iztok Kovačič iz občine Šentrupert, ki je postala energetsko najbolj učinkovita občina na natečaju En.občina 012, poudarja, da jih majhnost ne ovira pred začrtanimi cilji. Sprejeto imajo vizijo do leta 2025 z glavnim poudarkom na turizmu in lokalno samooskrbo. Strateška surovina v občini je les, pojasnjuje Kovačič. Lesna biomasa tako že ogreva nizkoenergijski vrtec. Na petih hektarjih pa na območju bivše vojašnice Puščava nastaja lesno-predelovalni center, kjer bo tudi skladišče za biomaso, ki bo oskrbovalo Zavod Dob. Cilj občine je namreč postati energetsko samozadostna občina in tako v občini zadržati milijon evrov. Od kod denar? Kovačič pravi, da se za dobre projekte vedno najde vir dohodka. »Država je pripravljena pomagati.«

Aktivne občine postajajo z leti še bolj aktivne, mnogo pa je občin, ki menijo, da ne morejo doseči zastavljenih ciljev, zato se z uspešnejšimi niti ne želijo primerjati, poudarja Mateja Kegel z Energetike.NET.
Rajko Leban iz agencije GOLEA, ki je nastala leta 2006, poudarja, da je ključno izhodišče za uspešno delo občine energetsko knjigovodstvo. Pojasnjuje, da dobijo od občin veliko uspešnih prijav za energetsko sanacijo stavb in prenovo razsvetljave. Leban je prepričan, da bodo aktivne občine zastavljene cilje na ravni EU dosegle.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>