Posebne priložnosti na področju biomase za gospodinjstva

V Sloveniji je približno 30% gospodinjstev ogrevanih na les in lesno biomaso, a obstaja skupni problem: zastarele tehnologije priprave in rabe, slabi izkoristki kurilnih naprav, neustrezne emisijske vrednosti, še zlasti PM10 (trdni delec (PM) je izraz za prah, ki je prisoten v zraku v določenem obdobju, 10 pa velikost premera 10 mikronov),  ter nekonkurenčne cene pridobljene energije. Pri menjavi / uporabi modernih peči na lesno biomaso pri stroških za gorivo odpade približno 50% skupnih stroškov obratovanja naprave[1]. Izbira visoko zmogljivega lesnega kotla, skupaj z uporabo kvalitetnega ter cenovno ugodnega lesnega goriva, je pomembna za optimalno učinkovitost in ekonomičnost vašega sistema. Faktorji, ki ključno vplivajo na možnost, kot tudi na strošek in s temi na rentabilnost vaše investicije, pa so sledeči:

  • možnost skladiščenja zaloge biomase (kletni prostori, zalogovnik, itd.)
  • lasten vir energenta (gozd)
  • možne subvencije za nakup novih kotlov (državne in občinske subvencije)
  • lokacija gospodinjstva, ki bi ga ogrevali (na podeželju/izven zgoščenega centra mest je, zaradi emisij, lažje ogrevati na biomaso)

VIR: http://www.viessmann.si/sl/lokalno_daljinsko_ogrevanje/energent/Biomasse_Holz/das_sollten_sie_wissen.html google_plustwitterfacebook


[1] http://www.viessmann.si/sl/lokalno_daljinsko_ogrevanje/energent/Biomasse_Holz/das_sollten_sie_wissen.html